بازدیدها: 81
نگاهی به شغل ریشه دار و بسیار مشکل چاربیـداری (چاروداری) در مازندران و موسیقی چاربیداری.به همراه چند قطعه موسیقی مازندرانی ویژه چاربیداری + پخش آنلاین
چاروداری ( چاربیداری ) :
سایت بندپی : چاربیداری یا چاروداری شغلی اصیل، مشکل و ریشه دار در مازندران است که به خاطر قدمت و اصالتش با آداب و رسوم ، ضرب المثل و ترانه و موسیقی مازندرانی به شدت در آمیخته است
اگر این شغل تابحال دوام آورده ، غلظت جنگل و مسیرهای صعب العبور منطقه کوهستانی است که عبور ماشین های طبیعت خوار صنعتی را مشکل کرده است. گویا صنعت با این شغل کنار آمده است تا از آن پلی بسازد برای بلعیدن همزادش جنگل.
چاربیدار به کسی گفته می شود که در گذشته با استفاده از یک یا چند چهارپا ، کالاها و وسایل مورد نیاز روستاییان و جنگل نشینانی را که بخاطر مسیرهای مشکل جنگلی و کوهستانی ، توان یا فرصت کافی برای رفتن به شهر یا مراکز خرید نمی یافتند به دست آنها می رساندند و از این روستا به آن روستا می رفتند و کار خدمات رسانی به روستاییان را در قبال دریافت دست مزدی برعهده داشتند.
در معنایی دیگر ، چارودار یا چاربیداران به کسانی گفته می شود که به همراه چند قاطر به دل جنگل های مازندران و گیلان رفته و آن دسته از درخت هایی را که از قبل توسط مهندسین جنگل یا اداره جنگل بانی انتخاب و علامت گزاری شده قطع می کرده و بخاطر هموار نبودن مسیر جنگل و کوهستان برای ماشین ها ، الوار را با قاطر از جنگل خارج می کردند که این کار با مشکلات بسیاری همراه بود.
از مشکلات این شغل جان فرسا چه می توان گفت که در گذشته اگر با ییلاق و قشلاق و کوچ و اطراق و آواز همراه بود ، حال به کورسویی زنده است و آن عشق و علاقه ی چارودار به قاطر و جنگل است که کار طاقت شکن چاروداری با حمل الوارهای قطور و سنگین و رفت و آمد طلوع تا غروب از مناطق صعب العبور با مزد اندکی بی حق بیمه و بازنشستگی استخوان می ترکاند.
چه بسار چارودارانی که در اوان جوانی به آسیب مهره ی کمر دچار شده و خانه نشین می شوند و یا در اثر ضربه ی الواری دست و پا و فک و گردن شکسته به روی دست جنگل می مانند و یا قاطرانی که زیر بار سنگین الوار دست و پایشان می شکند ، به دره ها می غلطند و یا بر ساقه ی تیز درختی به سیخ کشیده می شوند و این همه حزن آوای چاروداران را مضاعف کرده است.
برخی از چاربیداران چادری در جنگل برپا می کنند و شب را در آن می مانند تا مسیر طولانی و مشکل جنگل تا روستا را طی نکنند و صبح زود به دل جنگل بروند تا الوارهایی را که روزهای پیش قطع کرده اند بار قاطر کرده و از جنگل خارج کنند. (مستند دیماونگ – بخش چاربیداری در مازندران)
موسیقی چاربیداری :
موسیقی چاروداری ، یکی دیگر از موسیقی های آوازی مازندران است که چارو دارها از آن استفاده می کنند و بیان زندگی پرپیچ و خم چار و دارهای مازندران است . موسیقی آوازی بازتاب زندگی چارودارها است و معمولا هم به وسیله چارودارها خوانده می شده است . چارودار شخصی است که چند الاغ یا اسب و یا قاطر دارد و به وسیله این چهارپایان مسافران را از محلی به محل دیگر می برد و یا بار و مال حمل می کند و از این بابت وجهی دریافت می نماید. ( لغت نامه دهخدا ) ملودی چاروداری گاهی در ریتم و گاهی بصورت آوازی معمول است که آواز گونه آن بیشتر رایج است . چارو دار گاهی سواره و گاهی هم پیاده بوده و احتمال می رود هنگام سواره و یورتمه رفتن مرکب اکسان هایی در ملودی ایجاد شده و ملودی ریتمیک گردیده ، چه بسا چارودار همین ملودی را هنگام پیاده بصورت آوازی می خوانده است.
در موسیقی مازندران توجه ویژه ای به موسیقی چاروداری شده است به طوری که تقریبا در شمار زیادی از آلبوم های محلی مازندرانی ، ترانه های چاروداری را شاهدیم که به بیان حال و روز چاروداران می پردازد که با لحنی غمناک همراه است. بطور مثال ترانه هایی که در وصف چاروداران خوانده می شود در زیر آمده است :
چارویداری خوممه دلسسه نرم نرم ، انننه خوممه دل غم بهووه کم
بخونسن دل ویشتر یارنه تش ، همین تش سو هسسه منه همدم
بخونم بند و بند چاربیداری حال ، لیلی جان ره سر هایرم ونه دمبال
دل زنده هشت و چار مثل زنگ تال ، ونوشه جارسه که نو بونه سال
———————————————-
چارویداری کننی ته یار بووشم ، تلاونگ ته همرا ویشار بووشم
ته بلاره
ته همرا دشت و کو ره پا بزنم ، ته غم بیته دل قرار بووشم
ته بلاره
دانلود موسیقی چاربیداری + پخش آنلاین :
چاربیداری ( علی اصغر رستمی – از آلبوم چلچلای سفری – ناشر : مهرآوا)
چاربیداری ( کیوان پهلوان – از آلبوم سور و سما )
چاربیداری ضربی ( کیوان پهلوان – از آلبوم سور و سما )
راهنمای دانلود : برای دانلود آهنگها، ابتدا روی گزینه دانلود کلیک کنید. در صفحه بعد ۱۰ ثانیه تا پایان زمان انتظار صبر کنید. سپس روی گزینه مشاهده لینک دانلود کلیک کنید تا با لینک مستقیم و سرعت بالا دانلود کنید.
۱۷ پاسخ
سلام خاهشن کمک کنید این آهنگ سریال مستند چار بیداری از کدوم سایت دانلود کنیم
درود بر شما. نمیدونم متاسفانه
فقط دنبال آون آهنگم مستند شبکه چهار
من در تعجبم که چرا شما جواب بچهارو نمیدین
درود بر شما ، هر موسیقی باشه روی سایت آپلود میشه. متاسفانه این موسیقی رو ما نداریم
پدر بزرگ من هم چاروادار بود از روستاهای اطراف آمل
سال ۸۳ تا ۸۶ واسه شهریه دانشگاه منو پدرم میرفتیم چاربیداری،آ جان پیر،ته خسته تنه بلاره.
سلام مستندچاروداری ازشبکه ۴ پخش شدوبسیارزیبا بود.چطورمیتونم اونوتهیه کنم؟ باتشکرنام خواننده درمتن چه کسی بود؟
علی دیوسالار
بسیارتشکر
سلام مستندچاروداری ازشبکه ۴ پخش شدوبسیارزیبا بود.چطورمیتونم اونوتهیه کنم؟
SHemaha DST card nakene khenabedon
با سلام وتشکر از مدیریت و همه زحمت کشان سایت وزین بندپی دوستتون دارم
واقعا با دیدن سایت شما انرژِی گرفتم
سلام با تشکر از اطلاعات خوب شما در ورد چاربیداری و موسیقی های زیبا در این باره.
با سلام . از جمله مشاغل در حال فراموشی . و شاید نسل بعدی باورش سخت باشد که پدران و اجدادشان با چه سختی روزگار می گذراندند .
سلام
خیلی ممنون بابت این مطلبی که درباره چاربیدار ها بشتنی
واقعا شغل سختی هسه! وقتیکه مستند دیماونگ ره ، شبکه تبرستان از چاربیدار های بخش کجور شهرستان نوشهر پخش هاکرده ، چندتا از مه رفیقون که شیرازی و آق قلایی ( اتا از شهرهای ترکمن نشین گلستان ) هسنه میسه پیام هادانه که چتی این کارهای طاقت فرسا ره مازندرانی ها انجام دننه ؟؟؟ و وشونیسه تعجب آور وه و اون رفیق شیرازی منه گته امه ور ، اته از شغل های سختی که وجود دارنه آهنگری هسه که واقعا طاقت فرسا هسه ولی آهنگری در برابر چاربیداری هیچ هسه از نظر سختی! چون که چاربیدار ها ونه جنگل ها و کوهستان های صعب العبوری دله ، کهر و قاطری جا ، چو یا وسایل ره به مقصد برسانن ولی آهنگر اته دکنی دله نیشته و آهنگری کننه! این وه تحلیل امه هم وطن شیرازی از سختی کار چاربیدارها! …
سلام . تازه این هفته قراره اولین شمارش منتشر بشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟ فکرمیکردم چندین شمارش چاپ شده . مشتاقانه منتظر فایل پی دی افش هستم . عکسا کی قراره اصلاح بشه ؟ سایت شور حال اوایل رو نداره چرا؟؟؟؟؟؟؟؟
درود
بیشتر عکسها سالم فقط اونایی که روی وبلاگ آپلود شده بود کمی مشکل پیدا کرده که باید وقت داشته باشیم همه رو بیاریم رو سرور سایت.
در مورد نشریه هم بگم که ما برای چاپش هیچ مشکلی نداریم ، تمامی کارهای طراحی و صفحه آرایی و جلد و … انجام شده اما برای انتشار نشریه در دانشگاه باید مراحلی طی بشه.