بازدیدها: 10
سایت بندپی – ایران از جمله کشورهای کهن منطقه و جهان است که از دیرباز «گاهواره تمدن» بوده است، تمدنهایی که قدمت برخی از آنان بالغ بر هفت هزار سال است.
میراث فرهنگی و آثار باستانی متعدد در نقطهنقطه این سرزمین کهن، سر به فلک کشیده است هرچند در مواردی نیز این میراثهای تمدنی، در دل خاک مدفون شده و به تلاشی آگاهانه توسط متخصصان و همراهی دستگاههایی چون اداره کل میراث فرهنگی که اهلیّت فنی-تخصصی و مرجعیت قانونی دارند و حمایت سایر دستگاهها نیاز است تا این سرمایههای نهفته در دل خاک، سر برآورند و به همه نشان دهند اجداد و بزرگان ما چه اندازه از دانش و فن بهره داشتند.
استان مازندران نیز در طول تاریخ، زیستگاه اقوام و گروههای مختلفی بود که شرایط اقلیمی از جمله جنگلهای انبوه و بارانهای پیوسته و رطوبت بالا، بخش عمده میراث تمدنی پیشینیان ما را نابود کرده و بخشی را نیز در دل خاک مدفون ساخت.
با وجود آن، کشف شهر باستانی در محوطه «قلعهبن» از توابع خوشرودپی از توابع بندپی غربی بابل، میتواند نام این منطقه را به جهان بشناساند ضمن اینکه برای مردم این منطقه نیز لذتبخش است که از اسرار اجداد خود که هزاران سال قبل در این منطقه میزیستند، آگاهی یابند.
در سومین روز از آغاز نخستین کاوش باستانشناسی در تپه ۵ هزارساله بزرودپی (قلعهبن) در شهر خوشرودپی، یک خُمره در عمق حدوداً نیممتری کشف شد که کارشناسان حاضر در محل هنوز در خصوص قدمت این اثر، اظهارنظر نکردند.
کاوش در این تپه تاریخی نخستین کاوش باستانشناسی در تاریخ بابل است که با پیگیریهای دکتر حسن فاضلی نشلی؛ استاد دانشگاه تهران و باستانشناس معروف، و با حمایت جدی دکتر نجفی؛ نماینده بابل در مجلس شورای اسلامی، ولیزاده؛ فرماندار ویژه شهرستان و مسئولان استانی بهویژه سیفالله فرزانه؛ مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صورت گرفته است.
دکتر حسن فاضلی نشلی، سرپرست تیم کاوش محوطه تاریخی قلعهبن (سایت بندپی) در این زمینه گفت: «کاوش باستانشناسی را بعد از سالها انتظار در این محوطه باستانی شروع کردیم و امیدواریم تا ۴۵ روز آینده ضمن لایحهنگاری محوطه باستانی، آثاری از دوران قبل از میلاد را پیدا کنیم و کاوشهای افقی هم داریم چون این محوطه ارزش آن را دارد که به سایت موزه تبدیل شود.»
دکتر فاضلی که از اساتید برجسته باستانشناسی معاصر و استاد دانشگاه تهران است همچنین گفت: «این محوطه یکی از وسیعترین محوطههای دوران پیش از تاریخ ایران محسوب میشود که در حدود ۱۵ هکتار وسعت داشته که به علت کمتوجهی نیمی از آن از بین رفته است و حدود ۶ الی ۷ هکتار از این وسعت باقی مانده است و غنیترین آثار تاریخی ایران را در دل خود جای داده است.»
وی همچنین مژده داد: «کاوش در شهر ۵ هزار ساله در بابل با حضور یک تیم بینالمللی آغاز میشود و آثار تاریخی غنی این منطقه میتواند ده موزه کشور را تجهیز کند.»
گفتنی است این کاوش با حضور تیم اساتیدی از کشورهای لهستان، چین، انگلستان، فرانسه و آلمان و به سرپرستی دکتر فاضلی انجام میشود. همچنین مجوز این کاوش توسط پژوهشکده باستانشناسی کشور صادر شده است و بودجه آن نیز تخصیص یافته است.
لازم است یادآور شوم اقدام به چنین کاری و برپایی سایت موزه در این منطقه هم از نظر اقتصادی برای اهالی عواید بسیاری دارد و هم از نظر فرهنگی در شناساندن این منطقه به مردم کشور بسیار موثر است. ضمن اینکه امروزه و با گسترش شبکههای اجتماعی، مواریث فرهنگی و تمدنی بهترین وسیله برای جلب و جذب توریست و گردشگر است.
در پایان به نمایندگی از مردم فرهنگ دوست شهرستان و بهویژه بندپی ابتدا از دکتر فاضلی و همچنین از تلاش و پیگیری مجموعه میراث فرهنگی و صنایع دستی استان و شهرستان، معاون استاندار و فرماندار ویژه بابل و دکتر نجفی نماینده مردم بابل در خانه ملت به خاطر حمایتهای عملی و جذب بودجه و اعتبار قدردانی میکنم.
مجید عرب فیروزجایی – خبر شمال
یک پاسخ
حال که شخصی و مسئولی پیدا شده و به قلعه بن بزرودپی رسیدگی میکنه و انشاالله که خیر باشه و اکتشافات مفید انجام بشه؛
در منطقه ای نزدیک بزرودپی به نام گاودشت که تا سال ۱۳۵۶ یک منطقه جنگلی بود به مساحت حدوداً ۵۰۰ هکتار. سال ۵۶ من شاهد بودم که با بولدوزر به جان درختان اون منطقه افتادن و همه رو از ریشه کندن هنگام قتل و عام درختان و زیرو رو شدن خاک منطقه ما شاهد بودیم که ظروف سفالی با نقش های زیبا با بولدوزر شکسته میشد و همه جا پخش بود و ما که اون موقع بچه بودیم تکه های شکسته ظروف زیرخاکی رو جمع میکردیم و بازی میکردیم. این قضیه رو اهالی فیروزآباد و فکچال اطلاع دارم. از دو جهت ذهنم درگیراین موضوع هست ۱_ چرا منطقه زیبای جنگلی به آسانی و در عرض چند ماه از بین رفت که الان هیچ درختی در آن نیست و ۲_ اینکه چرا کسی پیگیر اون همه ظروف با نقش و نگار که از زیر خاک بیرون زده شد نبوده و نیست؟؟!!!!!